'Purrusalda', gestoofde prei

Een typisch Baskisch gerecht dat meestal bij gevogelte of vis -meestal kabeljauw- wordt gegeten. Het kan echter ook gewoon zonder gegeten worden.

Ingrediënten: 750 g prei, 500 g aardappelen, 150 g wortelen, 150 g kabeljauw, 2 teentjes knoflook, 1 grote ui, olijfolie, halve liter groentenbouillon, half glas txakoli (of andere witte wijn), 1 laurierblad, zout, peper

Bereidingswijze:
Als de kabeljauw gezouten is ontzout hem in water gedurende 24-48 uur. Ververs iedere 8 uur het water.

Maak de prei goed schoon, haal het groenste gedeelte eraf en snij in schijfjes. Pel de knoflook en de ui en snij in stukjes.

Verhit olijfolie in een pan, bak er de knoflooken de ui in totdat ze glazig worden. Voeg nu de prei toe en sauteer gedurende 10 minuten op een laag vuurtje.

Maak de wortelen schoon en snij ze net zo groot als de stukken prei. Voeg ze samen met het laurierblad, de wijn zout en peper toe aan de olijfolie.

Schil de aardappelen, snij ze in stukjes en voeg ze met de groentenbouillon aan toe. Laat ze in 30-35 minuten gaarkoken. Doe er de laatste 5 minuten de kabeljauw bij.

Laat op het laatst nog enkele minuten afgedekt staan en maak op smaak af met zout en peper.