Pantxineta

Ingrediënten: bladerdeeg, 6 eieren, 100 g suiker, 1/2 l melk, 50 g maïsmeel, 30 g boter, 50 g room, 1/2 citroenschil, 1 kaneelstokje, 300 g gepelde amandelen, poedersuiker

Bereidingswijze:
Verwarm de melk in een steelpannetje. Voeg het kaneelstokje en de citroenschil toe. Laat er een stukje boter in smelten, dek af en doe het vuur uit. Laat 10 minuten trekken.

Meng de suiker en de maïzena in een kom en voeg het wit van de eieren eraan toe. Bewaar het eigeel. Meng er de room doorheen.

Zeef de melk, meng het met het roommengsel en verwarm gedurende 10 minuten op laag vuur tot het indikt. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Leg bakpapier op een bakplaat en daarop de helft van het bladerdeeg. Verf het oppervlak met een deel van het bewaarde eigeel en daaroverheen het roommengsel. Dek af met het andere stuk bladerdeeg en sluit de randen door deze met een vork in te drukken. Verf opnieuw met eigeel, bedek het met amandelen en bestrooi het met suiker.

Bak nu gedurende 5 minuten op een temperatuur van 200°C en 15 minuten op 180°C (met een voorverwarmde oven).

Laat afkoelen, snij in stukken en bestrooi met poedersuiker.

Vergezel de 'pantxineta' eventueel met wat vanille ijs.

Alternatief: Voor de liefhebbers van koffie. Voor de vulling kan de slagroom vervangen worden door 2-3 eetlepels oplosbare cafeïnevrije koffie. Voeg dan 1 eetlepel cacao toe voor een extra dimensie.